torsdag 30 april 2009

Tva palmer och lite gult...

Kommer ni ihag hur man ritade en o nar man var liten? Tva palmer och lite gult som forestallde sand - kanske lite blatt och en haj. Pa 400 sadana lagstadieoar lever folket Kuna Yala. En autonom stat i ett karibiskt eden - avlagset och avskilt.

For ryggsacksresande ar det ett kostsamt paradis. En natt i hangmatta i en bambuhytta med trampat jordgolv gar loss pa 30 dollar. Per person och natt. Vill man ha tillgang till porslin eller vatten som inte ar salt far man betala 150 dollar och uppat. Per person och natt.

Det ar ett val man har.

Varje dag, aret om gor turister det valet. Den strom av soldyrkande vasterlanningar som gor det valet ackommoderas alla i boningar som alla tillhor Kuna, inga utlanningar far lov att aga nagot pa oarna. Lagstadiematte sager att dyrt boende ganger en massa turister = manga skattefria dollar tillbaka till ett folk som statt mot varenda spansk forsok till kolonisation. Ett folk som gor som de vill.

Ett folk som skulle kunna ha fina hus och snabba batar - lagstadielogiken haller inte langre.

Det ar ett val de har. Bambuhus och hangmattor och toa bakom ons sista palm.

Kuna ar ett folk, som till skillnad fran oss, kan ha applet och ata det med. Kunskapen ar kanske lagstadie-enkel; ibland ar det enda man behover tva palmer och lite gult.
...

Efter en del obehagliga (bat)resor och lite eftertanke har vi insett hur latt det ar att bli av med ens packning. Varst skulle onekligen vara att bli av med bilderna, varfor vi har satt in en liten offensiv pa uppladdningsfronten - sa finns iaf lite bilder kvar.

Costa Rica:

Puerto Viejo

Panama:

Bocas del Toro

Brasilien - mer fran:

Rio de Janeiro

Ilha Grande

Salvador

Lençois

Maceio

Natal

Bolivia - mer fran:

Tupiza

Argentina - mer fran:

Salta

Foz de Iguacu

1 kommentar:

  1. Fan, det där låter awesome! Förutom det där med borttappad packning. Jag vill också ha lite gult och två palmer!

    SvaraRadera